Κομμουνιστική Ανανέωση

Απόφαση Της Π.Ε. Κομμουνιστικής Ανανέωσης 12/4/09

Posted by ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ στο 15/04/2009

Το σημερινό νεοφιλελεύθερο πρόσωπο του καπιταλισμού είναι ένα πρόσωπο απάνθρωπο, αποτρόπαιο, αδίστακτο, αδυσώπητο, και με αφορμή και τη κρίση σκοτεινό και επικίνδυνο, για τους εργαζόμενους τους αγρότες και τα λαϊκά στρώματα.

Γι αυτό το πολιτικό και οικονομικό του πλαίσιο αποτελεί ασφυκτικό κλοιό μέσα στο οποίο καμιά εργατική τάξη δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις οικονομικές ανάγκες και τους κοινωνικούς στόχους της. Κανένας λαός δεν μπορεί να εξασφαλίσει την κυριαρχία του και τη δημοκρατική του εξέλιξη, κανένα έθνος το δικαίωμά του στην αυτοδιάθεση.

Η ανατροπή αυτού του πλαισίου αποτελεί προϋπόθεση για την ικανοποίηση των κοινωνικών και δημοκρατικών στόχων των εργαζομένων.

Σήμερα το ίδιο το πολιτικό σύστημα δεν λειτουργεί με τους όρους της πολιτικής διαμεσολάβησης, αλλά τα κόμματα εξουσίας διεκπεραιώνουν τις εντολές, τις υποδείξεις και τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των άλλων διεθνών οργανισμών του κεφαλαίου, βασικών θεσμών για την παγκόσμια διακυβέρνηση μιας διεθνούς κρατικομονοπωλιακής καπιταλιστικής ολιγαρχίας. Νομίζουμε ότι με ελάχιστες διαφορές συμφωνούμε όλοι σαυτά, καθώς και στα κριτήρια προσανατολισμού μιας αριστερής δύναμης που είναι :

Πρώτο, η άμεση πρακτική συμβολή της στην δημοκρατική κοινωνικοπολιτική οργάνωση και ανασυγκρότηση της εργατικής τάξης .

Δεύτερο, ο ρόλος της στην ανάπτυξη του εργατικού και λαϊκού κινήματος ως κυρίαρχου πολιτικού υποκειμένου με απόλυτο σεβασμό στην αυτονομία του.

Τρίτο, Η σχέση της με την ανάδειξη των πιο άμεσων ζωτικών αιτημάτων της εργατικής τάξης και των άλλων εργαζομένων σε πρωτεύον πεδίο αναφοράς της πολιτικής γενικά και η σύνδεση τους με την σοσιαλιστική- κομμουνιστική προοπτική της ελληνικής κοινωνίας.

  • Η συζήτηση που διεξάγουμε με βάση τα παραπάνω δεν πρέπει να έχει τίποτα το <ακαδημαϊκό>. Αντιθέτως, πρέπει να αναδεικνύει μια επείγουσα αναγκαιότητα, που μας υποχρεώνει να υπερβούμε ακόμη και τις καλύτερές μας συνήθειες, για να παρέμβουμε ουσιαστικά στη νέα συγκυρία. Δεν βοηθούν επομένως λογικές που επιμένουν (παρά τις φιλότιμες προσπάθειες) στην υπεράσπιση της δικής μας και μόνο άποψης και επιμένουμε στους όρους:
  • Το μέτωπο που θα δημιουργηθεί να μην εξαντλείται στην εκλογική κάθοδο αλλά να έχει μακροπρόθεσμη προοπτική στη λογική ότι μπορεί να αποτελέσει πρόπλασμα για το Μέτωπο Πολιτικών και Κοινωνικών Δυνάμεων που είναι ο στρατηγικός μας στόχος.
  • Μια συγκεκριμένη, σαφής και δημοκρατική οργανωτική δομή είναι απαραίτητη – τουλάχιστον στο επίπεδο ενός κεντρικού συντονιστικού οργάνου όπου θα εκφράζονται όλες οι συνιστώσες και θα παίρνονται αποφάσεις.
  • Να ξεκινήσει μετεκλογικά η συζήτηση για τη σύνδεση του τίτλου και των συμβόλων του σχήματος- μετώπου με την ουσία του περιεχομένου της διακήρυξης και την κομμουνιστική προοπτική.
  • Να είναι σαφώς εκφρασμένο από το μέτωπο αυτό ότι, επιδιώκει να ενώσει το σύνολο της αριστεράς (ή έστω της αντικαπιταλιστικής αριστεράς) και όχι να αποτελέσει ένα κλειστό πόλο με ανταγωνιστική διάθεση απέναντι στην υπόλοιπη αριστερά. Εχθρός μας είναι η αστική πολιτική και οι πολιτικές δυνάμεις που υπηρετούν το κεφάλαιο. Καθήκον του μετώπου  είναι να θωρακίσει το φυσικό εχθρό του κεφαλαίου, την εργατική τάξη, με τα θεωρητικά και πρακτικά εργαλεία που θα την ωθήσουν να παίξει τον πολιτικό ρόλο που της αντιστοιχεί
  • Είναι άμεση ανάγκη η εκπόνηση ενός Ριζοσπαστικού Προγράμματος που θα συνδέει τα άμεσα αιτήματα της εργατικής τάξης με τον αγώνα για Εργατική Εξουσία, για το Σοσιαλισμό. Η κοινωνία αναζητά εναγωνίως ένα τέτοιο πρόγραμμα και μια  δημοκρατική διαδικασία εκπόνησης του.

Με τους όρους αυτούς η συμμετοχή μας και η δραστηριοποίηση σε κάθε μάχη ξεκινά με μεγάλη υπευθυνότητα, αλλά και με ανάλογη αποφασιστικότητα από τώρα.-

Συντροφικά

Η Γραμματεία της Κομμουνιστικής Ανανέωσης

Advertisements

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
Αρέσει σε %d bloggers: