Κομμουνιστική Ανανέωση

Όχι της συμμετόχής της «Κομμουνιστικής Ανανέωσης» σε εκλογική σύμπραξη με το ΚΚΕ στις εκλογές της 7 Μάρτη 2004

Posted by ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ στο 12/02/2004

Πρόκειται για διαφορά κουλτούρας. Δεν είχαν προλάβει καλά καλά να ολοκληρωθούν οι επίσημες συναντήσεις ανάμεσα στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και της Κομμουνιστικής Ανανέωσης -συναντήσεις που είχαν ως αντικείμενο την εκ νέου εκλογική μας συνεργασία- και έκπληκτοι πληροφορηθήκαμε από τον Τύπο ότι μέλη της Κομμουνιστικής Ανανέωσης -ορισμένοι από αυτούς δεν είχαν υποβάλει ούτε καν την παραίτησή τους από την κίνηση μας- συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ.


Η συμμετοχή τους αυτή, με δεδομένη την απόφαση της Κομμουνιστικής Ανανέωσης για μη συμμετοχή στις επερχόμενες εκλογές – απόφαση την οποία όλοι είχαμε δεσμευτεί να σεβαστούμε – και για την οποία έγκαιρα είχαμε ενημερώσει την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, τελικά όχι μόνο ενισχύει τον ιδιοτελή παραγοντισμό, από τον οποίο υποφέρει στην εποχή μας το αριστερό κίνημα αλλά και τραυμάτισε, δυστυχώς σοβαρά, τις πολιτικές μας σχέσεις με το ΚΚΕ.


Είναι φανερό ότι ενέργειες αυτού του τύπου -για τις οποίες εξάλλου το ΚΚΕ κατηγορήθηκε πρόσφατα και από άλλες πολιτικές δυνάμεις (ΔΗΚΚΙ)- δεν έχουν καμία σχέση με τον πολιτισμό που οφείλει να αναδεικνύει η αριστερά, και ιδιαίτερα η κομμουνιστική συνιστώσα της, σε μια περίοδο γενικευμένης ηθικής κρίσης του πολιτικού συστήματος.


Η ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ουδέποτε αντιμετώπισε ευκαιριακά την υπόθεση του Μετώπου πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, η συγκρότηση του οποίου μπορεί ν’ αποτελέσει το αντίπαλο δέος στη λαίλαπα του νεοφιλελευθερισμού και της ιμπεριαλιστικής «Νέας Τάξης» με σαφή οριοθέτηση από την κεντροαριστερά, την συνδιαχείριση και τον κυβερνητισμό και με στόχο την σοσιαλιστική προοπτική της κοινωνίας.


Η ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ θεωρεί το Μέτωπο στρατηγικό της στόχο και κυρίαρχο στοιχείο της πολιτικής της, στο πλαίσιο αυτό δε, εντάσσει και την πολιτική των συμμαχιών και ιδιαίτερα των εκλογικών συνεργασιών.


Οι εκλογικές συνεργασίες -ως καταστάλαγμα πολιτικοκοινωνικών διεργασιών- για να είναι πειστικές, φερέγγυες, αποτελεσματικές και με προοπτική, οφείλουν να εντάσσονται σ’ ένα στρατηγικό σχεδιασμό, να έχουν ένα κοινά αποδεκτό πολιτικό πλαίσιο, να σέβονται την ιδεολογική ιδιαιτερότητα και τη λειτουργική ανεξαρτησία των επιμέρους συνεργαζομένων πολιτικών δυνάμεων στη βάση της ισοτιμίας και της αλληλεγγύης και να είναι μακροχρόνιες και δοκιμασμένες στην πράξη ώστε να ισχυροποιούνται οι απόψεις και να παγιώνονται οι δεσμοί.


Η έλλειψη κάποιου από τα παραπάνω στοιχεία καθιστά τις εκλογικές συνεργασίες πολλαπλά ερμηνευμένες, άρα αμφιλεγόμενες και προβληματικές.


Ο παρωχημένος ηγεμονισμός του μεγαλύτερου, η περιφρόνηση της ιδεολογίας και πολιτικής ταυτότητας των συμμάχων και η τακτική που αποβλέπει στον διεμβολισμό των άλλων δυνάμεων, όπως συνέβη, δυστυχώς, με τον προσεταιρισμό μελών της Κομμουνιστικής Ανανέωση και την ένταξή τους στα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ βλάπτουν, όπως είναι ευνόητο τόσο την υπόθεση των εκλογικών συνεργασιών όσο και κυρίως αυτή του Μετώπου πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων. Ο κόσμος της Αριστεράς έχει προ πολλού καταδικάσει τις αδιέξοδες αυτές πρακτικές που δυσφημούν την ιστορία, τις ιδέες και τα οράματα για μια νέα κοινωνία.


Επειδή όμως, οι εκλογές, όπως αυτές στις 7 του Μάρτη, δεν είναι μόνο παρά μια «στιγμή» και η «επόμενη μέρα» προβλέπεται δυσκολότερη από ποτέ η ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ δηλώνει πως η ψυχή της βρίσκεται με τους εργαζομένους, τους ανέργους, τους εργαζόμενους αγρότες, τους νέους, τους μετανάστες, τις γυναίκες αλλά και με πολιτικές δυνάμεις που συστηματικά, με θάρρος, αξιοπρέπεια και συνέπεια δίνουν την καθημερινή μάχη σε όλα τα επίπεδα για την προάσπιση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών τους, στην προοπτική του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού της κοινωνίας.

Advertisements

Sorry, the comment form is closed at this time.